Nieuws

Een WALInnov subsidie voor het de Duve Instituut

12/07/2017

Waalse samenwerking om het responspercentage van kankerimmunotherapie te verhogen

Waalse onderzoekers gaan samenwerken om immunoresistentie-mechanismen in tumoren te identificeren, met als doel om het aantal kankerpatiënten dat reageert op immunotherapie te verhogen. Het project onder leiding van het de Duve Instituut verenigt negen onderzoeks- en medische oncologiegroepen van drie universiteiten (Université Catholique de Louvain, Université Libre de Bruxelles en Université de Liège). Het 4-jarige project van 3,7 miljoen euro wordt gefinancierd door het Waals Gewest en iTeos Therapeutics.

Immunotherapie van kanker is een relatief nieuwe behandeling van kanker, die opmerkelijke resultaten heeft getoond bij patiënten waarvoor geen andere behandelingsmogelijkheden meer waren. Helaas reageert een groot deel van de patiënten niet op de therapie. Wetenschappers denken dat dit komt doordat tumoren kunnen ontkomen aan vernietiging door immuuncellen van de patiënt via immunosuppressieve mechanismen. "Het begrijpen van de weerstandsmechanismes en het vinden van medicijnen om deze te remmen, alleen of in combinatie met huidige en toekomstige immunotherapie, kan leiden tot grote verbeteringen in klinische responspercentages", zegt Pierre Coulie, hoogleraar Immunologie aan het de Duve Instituut (UCL) en leider van het project.

Het project is een samenwerkingsverband van Waalse experts op het gebied van immunologie en medische oncologie. Fundamenteel onderzoek, uitgevoerd bij de drie universiteiten, zal zich richten op specifieke soorten immuuncellen, waarvan bekend is dat ze betrokken zijn bij antitumor-reacties, namelijk T-lymfocyten - die kankercellen kunnen herkennen en vernietigen-, en immunosuppressieve cellen genaamd regulerende T-cellen en MDSC's. Hun gedrag wordt bestudeerd in typische tumoromgevingen, zoals hypoxie. Het onderzoek omvat ook het verband tussen tumorangiogenese en immunotherapie. Menselijke tumormonsters, voornamelijk afkomstig van borstkanker en hoofd- en nekkanker, zullen gebruikt worden om de onderzoekers naar de meest relevante weerstandsmechanismen bij menselijke kanker te leiden. De monsters zijn beschikbaar via de deelname van Instituut Jules Bordet en Cliniques universitaires Saint-Luc. De gezamenlijke inspanning heeft tot doel om de identificatie en evaluatie te versnellen van therapeutische doelen die de immunoresistentie in veel vaste tumoren kunnen tegengegaan.

Het project wordt ondersteund door het Waals Gewest onder het WALInnov-programma. Co-sponsor iTeos Therapeutics, een spin-off van het de Duve Instituut en Ludwig Cancer Research, ontwikkelt nieuwe immunomodulerende geneesmiddelen gericht tegen immuunsuppressie-mechanismen.


Voor meer informatie : project IMMUCAN

Projectpromotor : Pierre Coulie

Projectcoördinator bij het de Duve Instituut : Francisca Voermans