Nieuws

Een lijm blokkeert de functie van menselijke T-immuuncellen

07/10/2016

Onderzoekers van het de Duve Instituut hebben ontdekt hoe een brede verscheidenheid aan tumorcellen de functie blokkeert van humane CD8 T-cellen, de “killer”-cellen van ons immuunsysteem. Ze doen dit door de T-cellen te coaten met een eiwit dat kan worden vergeleken met een moleculaire lijm. De studie, geleid door Anne-Elisabeth Petit en Pierre van der Bruggen van het de Duve Instituut en de Brusselse tak van het Ludwig Institute for Cancer Research, beschrijft hoe deze lijm - een natuurlijk voorkomend eiwit genaamd galectine – de aanval stopt van geactiveerde T-cellen die klaar zijn om kankercellen te doden.

Galectine is een eiwit dat in verhoogde hoeveelheden wordt geproduceerd door vele tumoren, waaronder door alvleesklier-, eierstok- en darmtumoren. De onderzoekers van het de Duve Instituut toonden eerder al aan dat door het verwijderen van galectine van T-cellen - met een antilichaam of andere chemicaliën - lusteloze T-cellen die uit tumoren zijn geïsoleerd weer veranderen in kankercel moordmachines.

De studie heeft twee belangrijke klinische implicaties. Enerzijds geeft het aan dat de klassieke methode om de functie van tumor-infiltrerende T-cellen te bepalen – door meting van de productie van cytokinen, en niet door hun afgifte - valse positieven kan geven. Aan de andere kant suggereert het dat geneesmiddelen die galectine tegengaan mogelijk kunnen dienen ter versterking van immuuntherapieën die T-cel reacties bevorderen, zoals checkpoint blokkades, die zorgen dat de rem op T-cel reacties wordt losgelaten.

De resultaten werden onlangs gepubliceerd in Nature Communications.

Pierre van der Bruggen & Anne-Elisabeth Petit

Artikel over dit onderzoek

A major secretory defect of tumour-infiltrating T lymphocytes due to galectin impairing LFA-1-mediated synapse completion.

Anne-Elisabeth Petit, Nathalie Demotte, Benoît Scheid, Claude Wildmann, René Bigirimana, Monica Gordon-Alonso, Javier Carrasco, Salvatore Valitutti, Danièle Godelaine & Pierre van der Bruggen.

Nature Communications (2016), 7:12242.