Un couple de chercheurs belges récompensé pour ses travaux sur les maladies incurables
Le Prix international Gagna & Van Heck pour les maladies incurables est décerné pour la première fois à une équipe belge.
Actualités
Florence Arts, een jonge onderzoeker in het team, gefinancierd door Télévie, heeft eerst aangetoond hoe mutaties in een gen genaamd PDGFRB leiden tot zeldzame maar ernstige aangeboren aandoeningen, waaronder schedel-, hersen- en huiddeformaties. In samenwerking met het genomisch platform van het de Duve Instituut, geleid door Miikka Vikkula, heeft het team aangetoond dat deze mutaties ook betrokken zijn bij myofibromatose, een ernstige ziekte die zeer jonge kinderen treft. Deze onderzoeken hebben geleid tot het identificeren van een behandeling, imatinib, die dit gen efficiënt blokkeert in celculturen. In samenwerking met de pediatrische eenheid onder leiding van dr. Yoav Messingher van Children's Hospitals and Clinics of Minnesota in Chicago, kon de behandeling voor het eerst worden getest bij een jonge patiënt met een mutatie in PDGFRB. Het kind had een complex syndroom met schedel- en gezichtsafwijkingen, een vermoedelijke myofibromatose en een zeer handicaperende voet- en handcontractuur. De behandeling heeft tot een duidelijke verbetering van zijn levenskwaliteit geleid.
De resultaten zijn onlangs gepubliceerd (zie onderstaande verwijzingen). Het meest recente hoofdstuk van dit verhaal is pas gepubliceerd in Genetics in Medicine. Dit is een mooie illustratie van het motto van de de Duve Institute "Om een ziekte te overwinnen moet men hem eerst begrijpen".
Meer informatie
Arts et al, « PDGFRB gain-of-function mutations in sporadic infantile myofibromatosis » Hum Mol Genet. 2017 May 15;26(10):1801-1810.
Arts et al, « PDGFRB mutants found in patients with familial infantile myofibromatosis or overgrowth syndrome are oncogenic and sensitive to imatinib. » Oncogene. 2016 Jun 23;35(25):3239-48.
Artikel over dit onderzoek
Pond D, Arts FA, Mendelsohn NJ, Demoulin JB, Scharer G, Messinger Y.
Genet Med. (2018), 20(1):142-150